St. Elisabeth
Verpleeghuis & voormalig klooster
Kloosterlaan 29
3749 AK Lage Vuursche

HOOFDINGANG (foto: T. Kastermans)   KAPEL (foto: F. Sellies)
Het huidige verpleeghuis St. Elisabeth is gesticht in 1927 als klooster voor De Congregatie der Zusters van Onze Lieve Vrouw te Amersfoort. Zij ontvingen in 1925 van Jonkvrouw Elisabeth F.M. Bosch van Drakensteyn een stuk grond, onder de voorwaarde dat er een kapel gesticht werd ter ere van de Heilige Maagd Maria. De tekst op de gevelsteen verwijst hiernaar.

In 1938 werd het klooster vergroot met een sanatorium, o.a. voor de behandeling van Zusters die aan TBC leden. De onlangs gerestaureerde tbc-huisjes (draaibaar i.v.m. zon en wind) verwijzen nog naar deze periode. Ook bewoners uit Lage Vuursche konden destijds aankloppen voor medische hulp. Op het terrein bevind zich tevens een "Lourdes-grot' met daarin het beeld van de Heilige Bernadette.
In het fraai aangelegde park achter het complex ligt de RK begraafplaats, waar de Zusters en andere bij het klooster betrokkenen personen (w.o. rectoren en weldoeners) zijn begraven.


Sinds 1983 is St. Elisabeth een algemeen RK Verpleeghuis. De "Stichting voor verpleging en verzorging Beukenstein" te Driebergen is sinds enkele jaren de overkoepelende organisatie.

De RK Kapel bevat fraaie glas-in-lood ramen met o.a. een afbeelding van de Heilige Elisabeth. Het pijporgel is gebouwd door orgelbouwer Elbertse uit Soest. De kerk wordt incidenteel ook gebruikt voor trouwerijen.

Op de landelijke "Open Monumentendag" zijn (meestal) delen van het gebouwen-complex opengesteld voor bezichtiging. Bekijk alvast meer foto's van de kapel en van het orgel op de website van de Universiteit Utrecht (klik op de kapelfoto's).

Bronnen:
- Gemeente Baarn: Open Monumentendag
- Informatiefolder St. Elisabeth